Boala de reflux gastro-esofagian

Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) reprezintă o patologie ce afectează sfincterul esofagian inferior (SEI – inelul muscular situat la limita dintre esofag și stomac). În cele mai multe cazuri, apariția BRGE este datorată unei afecțiuni numită  hernie hiatală, simptomele BRGE fiind ameliorate, de obicei, prin regim și schimbarea stilului de viață, iar în alte cazuri este necesară instituirea unui tratament specific.

Refluxul gastro-esofagian este definit ca întoarcerea conținutului stomacului înapoi în esofag.

În cazul unei digestii normale, sfincterul esofagian inferior (SEI) se deschide pentru a permite trecerea alimentelor în stomac și se închide imediat după aceasta, pentru a preveni întoarcerea sucului gastric acid în esofag. În cazul BRGE, refluxul se produce datorită slăbirii sau relaxării necorespunzatoare a SEI.

Amploarea simptomelor BRGE depinde atât de severitatea disfuncției SEI, de cantitatea de fluide ce se întorc din stomac, cât și de efectul neutralizant al salivei.

Factori care contribuie la apariția BRGE

Dieta și stilul de viață pot contribui la apariția BRGE. Anumite alimente și băuturi, precum: ciocolata, menta, alimetele prăjite și grase, cafeaua și băututile alcoolice, pot declanșa refluxul și dispepsia.

Unele studii demonstrează că fumatul poate determina apariția refluxului. Obezitatea și sarcina pot juca, deasemenea, un rol important în apariția simptomelor BRGE.

Simptome

Dispepsia, numită și indigestie acidă, este cel mai frecvent simptom al BRGE, și este percepută ca o arsură dureroasă în piept, ce debutează retrosternal (în spatele sternului) și iradiază în sus spre baza gâtului. Mulți pacienți descriu întoarcerea alimentelor în gură, determinând apariția unui gust acru sau amar.

Arsura, presiunea sau durerea, determinate de dispepsie, pot avea o durată de aproximativ 2 ore și frecvent se înrăutățesc după ingestia de alimente.

Postura corpului după masă poate influența simptomatologia, poziția întinsă în pat, imediat după masă, înrăutățind astfel simptomele, iar statul în poziție verticală le ameliorează.

Tratament

Medicii recomandă schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare pentru pacienții ce necesită tratamentul BRGE, cu scopul de a reduce cantitatea refluxului și reducerea agresiunii sucurilor gastrice asupra mucoasei esofagiene.

Printre alimentele ce ar trebui evitate se enumeră: ciocolata, menta, alimentele grase, cafeaua și băuturile alcoolice. Băuturile și mâncarea ce irită mucoasa esofagiană, precum citricele, tomatele și piperul, ar trebui deasemenea evitate.

Scăderea cantității porțiilor de mâncare și cina luată cu 2-3 ore înainte de culcare, precum și dormitul cu toracele mai ridicat față de restul corpului, favorizează golirea mai rapidă a stomacului, ameliorând astfel simptomele.

Medicația antiacidă neutralizează secreția gastrică acidă, utilizarea acesteia pe o perioadă lungă putând determina apariția diareei și modificarea metabolismului calciului și magneziului.

Pentru bolnavii cu dipepsie și reflux cronic, se recomandă administrarea de medicație anti-H2 (ranitidina, famotidina etc) precum și inhibitori de pompă de protoni (omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol sau dexlansoprazol).

Dacă simptomele persistă, examenul clinic trebuie completat cu alte explorări precum: tranzit baritat, endoscopie digestivă superioară, biopsie esofagiană, manometrie și pH-metrie.

În cazul refluxului sever și a lipsei de răspuns la tratament, se impune intervenția chirurgicală (fundoplicatura), a cărei scop este creșterea presiunii la nivelul esofagului inferior.

Dr. George Sireteanu Metropolitan Hospital

 

 

 

 

 

 

Dr. George Sirețeanu

Medic Specialist Chirurgie Generală

Medic Specialist Chirurgie Bariatrică