Tratamentul minim invaziv al afecțiunilor pulmonare 

Chirurgia toracică video asistată (VATS) permite chirurgului toracic să practice intervenții chirurgicale de amploare (lobectomii pulmonare, pneumonectomii + limfadenectomie mediastinală) printr-un abord minim invaziv, inciziile folosite fiind minime (4-5 cm incizia de lucru; 1,5 cm incizia folosită pentru introducerea toracoscopului).

În cadrul acestor intervenții se folosește instrumentar special, de mare finețe, staplere endoscopice pentru sutura mecanică a structurilor vasculare sau bronho-pulmonare, și un sistem optic HD ce permite vizualizarea structurilor intratoracice cu un ordin de mărime de până la 10x. Spațiul intercostal va fi păstrat în poziție anatomică pe toată durata intervenției chirurgicale. Coastele nu vor fi depărtate, excluzându-se astfel apariția fracturilor costale și a rupturilor musculare, precum și lezarea nervului și a vaselor intercostale. Disecția mușchilor intercostali se va practica pe o lungime mult inferioară abordului clasic, nemaifiind necesară apropierea coastelor cu fire, care de obicei produc dureri mari post-operatorii.

Lobectomia VATS a avut în ultimii ani o evoluție naturală, luând amploare la nivel mondial datorită avantajelor multiple pe care le aduce pacienților supusi unor astfel de proceduri.

Cele mai importante beneficii pentru pacient sunt:

  • durere post-operatorie redusă
  • funcție respiratorie mai bună în perioada imediat post-operatorie
  • răspuns mai bun al sistemului imunitar (citokine inflamatorii reduse)
  • timp mai scurt de spitalizare
  • timp mai scurt de recuperare post-operatorie
  • reintegrare socială rapidă

Comparație VATS/abord clasic:

 

 

VATS

Abord clasic

 Incizia

O incizie de 4-5 cm și una sau 2 incizii mici de 1,5cm prin care se exteriorizează un tub de drenaj pleural.

*Echipa noastră folosește în mod curent o incizie de 4-5 cm și o singură incizie de 1-1,5cm pentru drenaj pleural.

O incizie de 10-15 cm și 2 incizii mici de 1-1,5cm prin care se exteriorizează câte un tub de drenaj pleural. Disecția mușchilor intercostali depășește cu mult, ca lungime, incizia de la nivelul tegumentului.

 Depărtarea coastelor

Nu.

Da, cu riscul de apariție a fracturilor costale și a rupturilor musculare.

Vizualizare intra-operatorie

Bună.

Vedere mediată de sistemul optic HD, cu posibilitatea de a vedea structurile până la de 10 ori mai mari. Imagine clară și posibilitatea de a aborda unghiuri diferite de vizualizare.

Bună.

Vedere directă prin plagă. Iluminarea depinde de mărimea inciziei.

 Instrumentar

Instrumentar special, staplere pentru sutura mecanică a structurilor anatomice.

Instrumentar clasic. Sutură manuală cu fire chirurgicale sau staplere pentru sutura mecanică.

 Drenaj pleural

Un singur tub de drenaj pleural, care se îndepartează la 24-48h post-operator.

Două tuburi de drenaj pleural, care se îndepartează succesiv, ultimul îndepărtându-se la 5-7 zile post-operator.

Sângerare intra-operatorie

Mică.

Medie.

Durere post-operatorie

Intensitate scăzută a durerii, de obicei ușor de ținut sub control cu antialgice comune.

Dureri de intensitate crescută, care pot persista câteva săptămâni sau chiar câteva luni post-operator.

Spitalizare (medie)

3 zile

7 zile

 

Echipa noastră de medici specializați în chirurgia toracică, formată din dr. Codin Theodor Saon și dr. Felix-Alexandru Dobrițoiu, practică acest tip de intervenții chirurgicale începând cu anul 2013, în momentul de față fiind echipa cu cea mai mare experiență în domeniu din România.

Dr. Codin Saon, medic primar cu competențe în chirurgia toracoscopică, mediastinală și a traheei, are cea mai bogată experiență din țară în rezecțiile pulmonare anatomice video asistate (”VATS lobectomy”). Cele peste 3000 de cazuri rezolvate, cât şi rezultatele performante obţinute îl situează în topul ”maeștrilor” chirurgiei toracice.

Dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist chirurgie toracică cu abilități în toracoscopie și mediastinoscopie, a efectuat până în prezent peste 100 mediastinoscopii, mai mult de 300 intervenții chirurgicale toracoscopice (biopsii pleurale, pulmonare, rezectii atipice, pleurodeza, etc.), 52 lobectomii pulmonare toracoscopice (VATS) ca prim asistent al dr. Codin Saon și numeroase intervenții chirurgicale toracice prin abord clasic.

*Rezecții anatomice video asistate (lobectomii, pneumonectomii) = VATS lobectomy = lobectomie pulmonară video-asistată = lobectomie pulmonară executată prin abord minim invaziv (toracoscopic)

*VATS = video-assisted thoracic surgery = CTVA = chirurgie toracică video asistată

site

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Felix Dobrițoiu

Medic Specialist Chirurgie Toracică

Abilități: toracoscopie, mediastinoscopie